חידוש טיפול שורש – הסבר על כל התהליך , שאלות ותשובות והתייעצות
התכנסנו כאן היום כדי לבצע חידוש לטיפול שורש בשן טוחנת/מלתעה/ניב/קדמית, עליונה/תחתונה, מצד שמאל/ימין.
מה שאנחנו רואים בפה זו הכותרת. מה שנמצא בתוך החניכיים אלה השורשים. לשן הזו יש שורש אחד/שניים/שלושה שורשים.
השורש הוא איבר חלול, יש בתוכו תעלה שמכילה כלי דם ועצבים. בשן שלך כבר בוצע טיפול שורש בעבר וכעת השורש מלר בסתימת שורש.
כאשר חיידקים מצליחים, מסיבות שונות לחדור מתחת לכתר/מבנה ולזהם את טיפול השורש, הם ממשיכים להתקדם עד שהם יוצרים דלקת בקצה השורש, בתוך העצם. את המצב הזה אנחנו רוצים לרפא ולכן אנחנו מבצעים חידוש טיפול שורש.
מהלך הטיפול הוא הרדמה, סילוק עששת משנית, הוצאת הבורג שיש בתעלות, וניקוי של התעלות. אני תמיד מדמה את התעלות לבקבוק של תינוק: הן צרות , ארוכות וחלולות ולכן צריך משהו דומה למברשת בקבוקי תינוקות כדי לנקות אותן. יש לנו מיכשור מתאים שמבצע את זה. תוך כדי הטיפול אני שוטפת עם חומר שהתפקיד שלו הוא להרוג חיידקים. בסיום הניקוי אני מבצעת סתימה בשורש. בכותרת תצאו היום עם סתימה זמנית ואחר כך הרופא המפנה יבצע מבנה וכתר.
רבים מהטיפולים האלה מסתיימים בשתי פגישות כי על מנת למקסם את הסיכוי לרפא את הדלקת אני מבצעת חבישה עם חומר שהורג חיידקים וממשיכה בפגישה הבאה.
הסיכויים לריפוי אחרי שיש כבר דלקת עומדים על 80% לפי הספרות.
הסיכונים בטיפול שורש:
אני מחלקת את הסיכונים לשלושה: כותרת, שורש ומיכשור.
מבחינת הכותרת: שן אחרי טיפול שורש חלשה יותר, בגלל העששת הרבה שהיתה בה. צריך להיזהר ולא ללעוס עליה דברים קשים מידי כי אם הכותרת נשברת מתחת לחניכיים, אפילו אם טיפול השורש מושלם – אם אי אפשר לשים כתר- השן תלך לעקירה. זה התפקיד שלך.
מבחינת השורש: זה התפקיד שלי, לנקות את השורש לכל אורכו ולא ליצור ניקובים (חורים) בשורש איפה שלא אמורים להיות. אם זה קורה במהלך הטיפול אני אוטמת את הניקוב עם מלט מיוחד וממשיכה בטיפול אבל זה מוריד מאוד את סיכויי השרידות של השן לטווח הארוך.
מבחינת המיכשור: אנחנו משתמשים במברשות מתכת צרות ועדינות. אנחנו נוקטים בהרבה אמצעי זהירות: מגבילים את מספר השימושים בכל מברשת, אני מסתכלת על כל מברשת לפני שהיא נכנסת לפה לוודא שהיא שלמה אבל מכיוון שזה חומר, לפעמים הוא מתעייף וחתיכה קטנה ממנו נשברת ונשארת בתוך השורש. אם זה קורה בתחילת הטיפול, אני עוקפת את המכשיר וממשיכה בטיפול, אם זה קורה בסוף הטיפול, זה פשוט מהווה חלק מסתימת השורש.
בכל מקרה, מחקרים מראים שזה לא מוריד מסיכויי ההצלחה של טיפול השורש.
הסבר לאחר חידוש טיפול השורש
דבר ראשון, לא לאכול שעה על מנת שהסתימה הזמנית תתקשה ולא תיפול. חשוב מאוד שהיא תישאר במקומה על מנת למנוע זיהום של טיפול השורש בחיידקים מהרוק. לכן, אם היא נופלת יש להתקשר למרפאה.
אחרי טיפול שורש, כל טיפול שורש וכל ישיבה בטיפול שורש יכולים להתרחש אחד משלושה דברים:
- כלום. ההרדמה תתעורר ולא תרגיש כלום
- וזו האפשרות השכיחה ביותר: תרגיש מעין כאבים עמומים או חוסר נוחות שיכולים להימשך מספר ימים ואפילו שבוע. אם זה קורה, אפשר לקחת משכך כאבים.
- במקרים נדירים, פחות מ 5% לפי הספרות, יש תגובת יתר לטיפול השורש. יש כאבים חזקים, לפעמים נפיחות ויש נטיה לחשוב שמשהו לא בסדר עם הטיפול. התשובה היא שהכל בסדר עם הטיפול זו פשוט תגובת יתר של הגוף. אין לנו דרך לחזות למי זה יקרה אז אני מזהירה את כל המטופלים שזה עלול לקרות. אם זה קורה – להרים טלפון למרפאה.
בכל מקרה, יש לחזור למרפאה המפנה ולסיים מבנה וכתר על השן.
חידוש טיפול שורש – השאלות הנפוצות והתשובות שלנו
מדוע צריך לבצע חידוש טיפול שורש? מה ההבדל בין טיפול שורש ראשוני ובין טיפול חוזר? מה כולל תהליך החידוש? האם כדאי להשקיע כסף אצל מומחה לטיפולי שורש? לא מעט מטופלים שואלים אותנו את השאלות האלו, לכן החלטתי להקדיש לנושא מאמר מיוחד.
מה ההבדל בין טיפול שורש ובין חידוש?
טיפול שורש – לטיפול שורש יש מטרה ברורה: למנוע דלקת מסביב לסב החוד.
חידוש טיפול שורש – המטרה שלו היא לטפל בדלקת פריאטיקלית קיימת (בסב החוד).
טיפול שורש מתבצע כאשר יש עששת, רקבון בכותרת השן או הכותרת שבורה, החיידקים נכנסים ללשכת השן ופוגעים בה, ומכאן יש צורך בטיפול שורש.
טיפול שורש זה תהליך טיפולי שאנחנו מנקים את כל ההרכב של תעלת השורש. כולל בתוכו כלי דם, עצבים (להרוג את העצב), תאים ורקמת חיבור.
התהליך המתבצע במצב זה הוא:
- ניקוי של החומר האורגני
- עיצוב של התעלה
- איטום חומר הנקרא גוטה פרקה על מנת למנוע כניסת חיידקים בעתיד.
- ביצוע סתימה זמנית – המטופל חוזר לרופא המטפל לעשות שיקום קבוע, מבנה וכתר.
- התקנת כתר אצל הרופא המטפל – ההישרדות של השן פי 6 יותר גבוהה כאשר חוזרים לרופא לבצע כתר, מאשר אם השן נשארת בלי כתר. איטום כותרתי מאד חשוב – כדי שהחיידקים לא ייכנסו שוב.
כשמדובר בחידוש טיפול שורש אנחנו כבר מתמודדים עם בעיה אחרת. אם קודם הזיהום היה רק בלשכת השן, כעת הזיהום המתפשט התקדם לתוך תעלות השורש וגרם לדלקת מסביב לשורש.
הסיבה לנוכחות הזיהום יכולה להיות דלף כותרתי – החיידקים נכנסו בגלל שהאיטום לא היה מושלם. סיבה נוספת – טיפול שורש קודם שלא נעשה בצורה סטרילית וחיידקים נכנסו במהלך הטיפול או אחריו.
מהי המטרה של חידוש טיפול שורש?
המטרה היא לטפל בדלקת שהגורם לה הוא החיידקים. חשוב להבין שהסיבה לדלקת פרדיאקלית היא נוכחות חיידקים. את החיידקים אנחנו מחסלים בכמה שיטות.
ניקוי ביו מכני – אנחנו מנקים את כל מה שיש בתוך התעלות עם מכשור מתקדם וגם עושים ניקוי בעזרת שטיפות וחומרי חבישה. אלו הם חומרים שהורגים את החיידקים או מייצרים סביבה בה אינם מסוגלים לחיות.
מאד חשוב לעשות חידוש טיפול שורש בעזרת מיקרוסקופ טיפולי כדי לא לפספס שום זיהום שלפעמים מסתתר בעומק התעלות. כאשר אנחנו מסיימים חידוש טיפול שורש, המטופל חוזר לרופא המטפל. מאד חשוב להגיע למעקב כעבור חצי שנה ולבדוק האם הדלקת עברה. ישנם מקרים בהם הדלקת חריפה ואנחנו ממשיכים במעקב במשך שנים. בסוף הטיפול אני נותנת לכל מטופל סיכום עם מכתב לרופא המטפל והמלצות להמשך הטיפול