יש לי כאב שיניים, האם אני צריך לקחת אנטיביוטיקה?
סובלים מכאב שיניים, הדבר מציק מאוד ומלווה אתכם לכל אורך שעות היום והלילה. כאבי שיניים אינם נותנים מנוח ומפריעים לישון – אתם כמובן מחפשים הקלה ושוקלים האם אתם צריכים לקחת אנטיביוטיקה. התשובה הקצרה היא לא, אנטיביוטיקה אינה מסייעת לכאבי שיניים. אך מצד שני לפעמים טיפולי השיניים כן עושים שימוש באנטיביוטיקה, לכן הייתי רוצה להרחיב את הדיבור על האנטיביוטיקה וכאבי השיניים. מתי משתמשים, מתי לא, מה הבעיה בשימוש מיותר באנטיביוטיקה? והאם כאשר מדובר בטיפולי שיניים אסתטיים בלבד גם כדאי לקחת אנטיביוטיקה?
בשנת 1928, חוקר בשם אלכסנדר פלמינג גילה את הפניצילין – האנטיביוטיקה הראשונה. הייתה זו תרכובת אורגנית המופרשת באופן טבעי על ידי פטריות עובש, תרכובת המחסלת חיידקים. הייתה זו אחת התגליות החשובות ביותר בתחום הרפואה – היא הביאה לירידה משמעותית בתמותה ממחלות חיידקיות שונות כמו דלקת ריאות חיידקית, שחפת, עגבת, טטנוס ועוד מחלות רבות. גילוי האנטיביוטיקה נחשב לניצחון גדול על החיידקים. אך לאחר שנים של שימוש באנטיביוטיקה החלו להתגלות גם הבעיות של השימוש בתרופה. תוך מספר שנים התגלה כי חיידקים מפתחים חסינות לאנטיביוטיקה באמצעות הליך של ברירה טבעית. כך בעצם גרמנו להתפתחותם של חיידקים חזקים יותר ובעלי עמידות לתרופות האנטיביוטיות.
למרות העדויות על התחזקותם של החיידקים הרפואה המשיכה לעשות שימוש נרחב באנטיביוטיקה, כולל בטיפולי רפואת שיניים. אך בעשורים האחרונים ישנה הבנה כי ישנה סכנה בשימוש הבלתי אחראי באנטיביוטיקה. במשך זמן רב רופאים נתנו תרופות אנטיביוטיות ללא הבחנה. אך כיום אנו מבינים שבמקרים רבים תרופות אלו בכלל לא היו הכרחיות.
כיום כאשר ישנה מודעות לנושא, גם על רופאי השיניים לקחת חלק בפתרון ולוודא כי השימוש באנטיביוטיקה אכן מוצדק. גם כאשר מדובר בטיפולי שיניים אסתטיים בלבד, כגון יישורי שיניים וכדו', מחקרים הראו כי מקרים רבים של שימוש באנטיביוטיקה במסגרת טיפולי שיניים ניתנו ללא צורך.
כיצד עובדת האנטיביוטיקה?
קודם כל נבין כיצד עובדות התרופות האנטיביוטיות. תרופות אנטיביוטיות משבשות את התהליכים הטבעיים של חיי החיידק ובכך גורמים למותו. האנטיביוטיקה הראשונה (פניצילין) פגיעה בדופן התא, אך לאחר מכן התגלו תרופות אנטיביוטיות הפועלות באופן שונה.
תרופות אלו, הנלקחות בבליעה, מגיעות אל הקיבה ומשם הן נספגות אל תוך מחזור הדם. הדם נושא את האנטיביוטיקה לכל רקמות הגוף וכך האנטיביוטיקה יכולה לחסל את החיידקים. כאשר מדובר בכאבי שיניים, החיידקים מסתתרים בתוך השן, מוקפים ברקמה קשה ולכן האנטיביוטיקה אינה מגיעה אליהם.
כמו כן, חשוב לדעת שהאנטיביוטיקה עשויה לפגוע גם בחיידקים הנחוצים לתפקוד תקין של הגוף כמו חיידקי מעי ולכן לא מומלץ ליטול אנטיביוטיקה על בסיס קבוע.
במידה ואתם סובלים מכאבי שיניים אין טעם לקחת אנטיביוטיקה, היא לא תפתור שום בעיה ולא תקל על הכאב. במקרה של כאב מציק ניתן לקחת משככי כאבים, אלו יכולים להקל על הכאב. אך אל תשכחו שמשככי כאבים הם פתרון זמני ואינם תחליף לביקור במרפאת השיניים. משככי הכאבים מקלים על הכאב אך הבעיה ממשיכה להתקיים ולהחמיר.
ישנם מקרים נוספים בהם בעבר נהוג היה להשתמש בטיפול אנטיביוטי והיום אנו מבינים כי אין בכך צורך. למשל כיום אנו מבינים כי אין צורך לעשות שימוש באנטיביוטיקה לפני ואחרי עקירת שן ואין צורך כשגרה לטפל באנטיביוטיקה לאחר טיפול שורש.
מתי כן ניקח אנטיביוטיקה ?
במידה וכאבי השיניים מלווים בנפיחות וחום, זהו סימן לדלקת שבה החיידקים יצאו מתוך השן לרקמה וניתן לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה. אך גם טיפול זה הוא אינו טיפול בפני עצמו ואינו תחליף לביקור אצל רופא השיניים. על מנת לטפל בדלקת בשן יש צורך לגשת באופן פיזי לתעלות השורש ולבצע שם את הטיפול. מתן אנטיביוטיקה ללא טיפול שיניים משלים אינו יעיל, בהתאם לנסיבות יש לבצע טיפול שורש, עקירה, ניקוז מורסה וכדומה.
עוד הערה חשובה לגבי שימוש באנטיביוטיקה: גם במידה ויש צורך באנטיביוטיקה יש צורך במרשם רופא ואין להשתמש על דעת עצמכם. ישנם סוגים רבים של אנטיביוטיקה ולא כל סוג מתאים לכל בעיה. יש צורך במרשם רופא הקובע את סוג האנטיביוטיקה, המינון ומשך השימוש.
אצלנו במרפאה אנו מקפידים על שימוש נכון באנטיביוטיקה, לפי הסטנדרטים של משרד הבריאות וארגון רופאי השיניים. כך אנו יכולים להבטיח שמי שנזקק לטיפולים אנטיביוטיים יכול ליהנות מתרופות אנטיביוטיות אפקטיביות המחסלות את החיידקים. ומי שאינו זקוק לכך יוכל להימנע מתרופות מיותרות הגורמות לתופעות לוואי.