תוכן העניינים
ניתוח אפיסקטומי - מהו ומה הקשר לטיפולי שורש?
ישנם מקרים בהם מופיעה דלקת לאחר טיפול שורש. דלקת זו מכונה לעתים דלקת שקטה, זאת מכיוון שלא בהכרח תרגישו תסמיני כאב. אך דלקת זו פוגעת בעצם הלסת ומחלישה את אחיזתה של השן, ולכן חשוב לטפל בה. רופאי השיניים מכנים זאת דלקת סב חודית.
במקרה שמתפתחת דלקת סב חודית, ישנן שתי דרכים שבהם אפשר להתמודד עם הדלקת. האפשרות הראשונה היא באמצעות טיפול שורש, והאפשרות השנייה היא באמצעות ניתוח אפיסקטומי, הידוע גם בתור טיפול שורש כירורגי.
בחידוש טיפול שורש אנו מסירים את השחזור מכותרת השן, ולאחר מכן מנקים את חומרי הסתימה משורש השן, מחטאים ואוטמים מחדש. לעומת זאת ניתוח אפיסקטומי מאפשר להתמודד עם הבעיה בצורה אחרת וללא מגע בכותרת השן.
אם חידוש טיפול שורש זה טיפול בבעיה מלמעלה, כאן אנו ניגשים אל הבעיה מהתחתית. בטיפול שורש אנו חודרים אל שורש השן מכיוון הכותרת, אך בניתוח אפיסקטומי אנו מטפלים באותה הבעיה דרך החניכיים. במהלך הניתוח אנו פותחים ”חלון“ בחניכיים אשר מאפשר לנו לנקות את הדלקת . לאחר מכן אנו חותכים את קצה השורש ומבצעים ניקוי של החיידקים מבחוץ פנימה. לבסוף נסגור את השורש עם סתימה, ותופרים את החניכיים על מנת שהרקמות יתאחו.
מתי מומלץ לבצע ניתוח אפיסקטומי?
טיפול שורש כירורגי (ניתוח אפיסקטומי) הוא טיפול אותו מומלץ לבצע כאשר טיפול השורש נכשל, וגם חידוש טיפול שורש רגיל נכשל. למעשה ניתוח אפיסקטומי הוא ההזדמנות האחרונה להציל את השן. למרות שלרופאי השיניים האנדודנטיים ישנם כלים מתקדמים ויכולת לבצע טיפולים מיקרוסקופיים, עדיין ישנם מצבים בהם מבנה התעלה אינו מאפשר טיפול יעיל ואנו עשויים להגיע למצב זה בו נדרש טיפול שורש כירורגי.
כיצד מתבצע ניתוח אפיסקטומי ?
ניתוח אפיסקטומי הוא ניתוח פולשני זעיר המבוצע תלת הרדמה מקומית. לצורך ביצוע הניתוח יש צורך במיקרוסקופ טיפולי. טיפול זה אינו מתבצע על ידי רופא שיניים רגיל, אלא באמצעות אנדודונט מומחה. במהלך הטיפול נעשה שימוש במכשיר אולטרסוני המאפשר ניקוי יסודי של התעלה.
ומה קורה לאחר הניתוח?
ביום שלאחר הניתוח יש לנקוט בכמה אמצעי זהירות ובהתאם להוראות של מומחה ברפואת הפה. אין לשתות ואין לאכול דברים חמים וגם לא דברים קשים. הקפידו לאכול דברים רכים וקלים ללעיסה, פושרים או קרים. לא ניתן לצחצח שיניים או לשטוף את הפה, אסור לעשן ואסור לירוק. כמו כן מומלץ להימנע מפעילות ספורטיבית.
במידה ומופיע דימום לאחר הניתוח זה טבעי בשעות שלאחר הניתוח. אך במקרה שהדימום מתגבר יש ללחוץ על האזור באמצעות גזה. אם הדימום אינו נפסק יש להתייעץ עם הרופא.
בימים שלאחר הניתוח עשויה להתפתח נפיחות מקומית, איתה ניתן להתמודד באמצעות קומפרסים קרים; את הקומפרסים מניחים על עור הפנים ולא ישירות על החניכיים. רופא השיניים עשוי לתת לכם תרופות מרשם הכוללות סטרואידים ומשככי כאבים.
לאחר 24 שעות ניתן לחזור לפעילות רגילה. את צחצוח השיניים יש לבצע בזהירות ותוך כדי הימנעות ממגע עם האזור המנותח. יש לבצע שטיפות פה (שטיפות כלורהקסידין) פעמיים ביום למשך שבוע. חוץ מזה ניתן לחזור לאכול רגיל ולאחר כשבוע הרופא יסיר את התפרים.