סיפור על חרדה דנטלית – ואיך אנחנו מתייחסים אליה?
כל אחד מאיתנו – רופאי השיניים והמומחים שביננו – מתמודד מדי יום עם מטופלים שיש להם חרדות דנטליות. כולנו מכירים את אלו שמגיעים למרפאה, ולעיתים אפילו עוד לפני שנכנסו אליה, כבר מודיעים שאין יותר פחדנים מהם. "אם אי פעם פגשת איש פחדן בחייך, אני הרבה יותר ממנו". כרופאים, אנחנו לא מתרגשים מזה ולכל אחד מאיתנו יש שיטות להתמודד עם חרדה דנטלית.
מדי פעם אני נזכרת, וגם משתפת את מטופליי, בסיפור שקרה לפני לא מעט שנים וממחיש יותר מכל מהי חרדה דנטלית.
כשעוד הייתי בהתמחות ועשיתי רוטציה בתל השומר נכנס אליי מטופל במדים, אני לא מבינה בדרגות אבל הסבירו לי מאוחר יותר שהבחור היה בדרגת אלוף משנה. הוא נכנס לחדר עם נשק, הוריד אותו ופנה אליי: "דוקטור תסתכלי עליי, את רואה צלקת כאן? זה כי נפצעתי במלחמה. את רואה שחסרות לי שתי אצבעות? זה קרה לי במבצע ככה וככה. אני לא רואה טוב בעין השמאלית בגלל שנפצעתי במבצע הזה והזה…ובחיים לא פחדתי. וכאן בחדר הזה, אני מפחד".
אז איך אני מטפלת במטופליי הסובלים מחרדה דנטלית?
במהלך השנים רכשתי כלים אימוניים רבים שעוזרים לי להתייחס לכל אחד מהמטופלים על פי תכונותיו. כשהמטופל מגיע אליי ואני רואה שהוא מפחד, סובל מחרדה אמיתית ומתקשה לעמוד בטיפול, אני מבררת את סיפורו, מסבירה לו בשפה מובנת מה הולך לקרות או במקרים אחרים – במידה וזה עוזר יותר – מסיחה את דעתו מנושא הטיפול ומדברת איתו דווקא עליו.
השיחה הפתוחה הזו, המעניינת והאנושית, שנוצרת עם כל אחד ממטופליי יוצרת בטחון. בנוסף, המומחיות שלי בתחום טיפולי השורש, המתבססת על שנים רבות של טיפול במאות ואלפי מקרים ומטופלים, מובילה אותי למצוא עבור כל אחד ממטופליי את הדרך שנעימה ונוחה לו להתמודד עם הטיפול.
במסגרת הטיפול אני משתמשת לא פעם בדמיון מודרך כדי להרגיע, למצוא את המקומות הנעימים יותר ואלו שיגרמו לחרדה להיעלם, או לכל הפחות להיות מינימלית.
גז צחוק ומה שמסביבו
גז צחוק משמש לטיפול בילדים ובמבוגרים הסובלים מחרדות. את שמו קיבל גז הצחוק בזכות העובדה שכאשר משתמשים בו, הוא עלול לגרום לצחקוקים קלים. למרות שאנחנו במרפאה משתדלים להיות במצב רוח טוב, בפועל הגז אינו גורם לצחקוקים ותחושה מאד נעימה בכל הגוף ומאפשר למטופל להתמסר לטיפול.
הגז, ששמו המדעי הוא Nitrous Oxide, נמצא בכמות קטנה באוויר ונחשב לחלש. כשאנחנו משתמשים בו ברפואת השיניים, אנחנו משלבים בכך חמצן מאחוז הגבוה מאחוז החמצן באוויר ובכך יוצרים שימוש בטיחותי ונכון בפתרון הזה.
בגז צחוק ניתן לטפל בילדים החל מגיל שנתיים ובמבוגרים בכל גיל, בהתאם למצבם הרפואי ושיקולי הרופא המטפל. כדי להרגיע, אנחנו מניחים את המסכה על הפנים, שואפים את הגז ודי מהר חשים בהורדת המתח. בנוסף, לגז אין תופעות לוואי והוא בטיחותי במאת האחוזים. אין מצב רפואי שאינו מאפשר טיפול בגז צחוק.
אחד הכלים שלנו להרגיע במהלך טיפול שורש ולאפשר למטופל הסובל מחרדה להירגע היא מוזיקה. במהלך הטיפול אנחנו משמיעים מוזיקה נעימה באוזניות, שמטשטשת את רעש המכשירים – אשר לעיתים קרובות הוא הגורם לחרדה מהותית.
לכל מטופל שמגיע למרפאה וסובל מחרדה דנטלית או פשוט חושש מהבאות, אנחנו מסייעים בדרכים המותאמות לו.
היחס האישי הזה, שהוא ערך חשוב במרפאה שלנו, מסייע לרבים מהמטופלים שלי להירגע והם עוברים חוויה מתקנת – מה שעוזר לאחר מכן גם בטיפולי שיניים אחרים, אצל רופאים אחרים.
אני מתארת כל שלב בטיפול בצורה עדינה, במרחב הפרטים שמתאים למטופל לשמוע. אני מנחה גם את העובדות שאיתי להתמודד עם מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית בעדינות שיא, להסביר להם כל דבר ולהיות נוכחות ורגישות.
הנה מה שרותי, מטופלת שסבלה מחרדה דנטלית ועברה במרפאה טיפול שורש כתבה לאחר הטיפול: "הייתי מאוד מאוד חרדה לגבי הטיפול אך הבנות במרפאה הרגיעו אותי. הצוות שלך במרפאה וכל התהליך היה מצוין. ד"ר ".בר-סף תיארה כל שלב ושלב בטיפול והייתה נפלאה".
חרדה דנטלית היא תופעה שתוקפת אחוזים גבוהים באוכלוסיה, בכל רחבי העולם. הסוד שלנו – המומחים לרפואת שיניים – הוא להתייחס לכל מטופל כאדם, להבין מאיפה מגיעה החרדה ולהתייחס אליו בכבוד.
ההסבר הברור, הליווי המרגיע לאורך הטיפול והמענה על השאלות הבוערות – כל אלו מסייעים למטופלים שלי להרגיש בטוחים יותר ולעבור את הטיפול בהצלחה.
דוקטור לובה ברסף – מומחה לטיפולי שורש